Oefentherapie

Waarom oefentherapie

Met oefentherapie leert u zich bewust te worden van uw beweeggewoontes. U wordt bijgestaan de ongezonde gewoontes te herkennen en aan te passen. U gaat dus samen met de oefentherapeut aan het werk om klachten te laten verdwijnen, te verminderen en/of te voorkomen. Hierbij wordt uitgegaan van uw eigen bewegingsmogelijkheden. Ook wordt er rekening gehouden met uw persoonlijke situatie en dagelijkse activiteiten. U krijgt dus een behandeling op maat.

Voor wie

Klachten waarmee u bij oefentherapie terecht kunt, zijn:

  • Ademhalingsklachten
  • Arbeidsgerelateerde klachten
  • Arm-, nek- en schouderklachten
  • Bekkenklachten
  • Incontinentieklachten
  • Lage rugklachten
  • Spanningshoofdpijn
  • Zwangerschapsgerelateerde klachten

U kunt met veel meer klachten terecht. Als u zich afvraagt of u met uw klacht bij de oefentherapeut op de juiste plaats bent, neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Naar de oefentherapeut

U kunt rechtstreeks en zonder verwijzing van uw arts naar de oefentherapeut. De DTO geldt ook wanneer u door uw fysiotherapeut, logopedist, psycholoog, verloskundige, chiropractor of andere hulpverlener bent doorverwezen naar oefentherapie.
Wanneer u zich aanmeldt zonder verwijzing van de huisarts, vindt eerst een screening plaats. Deze screening brengt aan het licht of u met uw klacht/hulpvraag bij oefentherapie aan het juiste adres bent. Wanneer uw klacht/hulpvraag niet door een oefentherapeut behandeld kan worden, of wanneer de therapeut aanvullende informatie nodig heeft, zal geadviseerd worden alsnog naar uw huisarts te gaan.

De behandeling

De oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. Nadat u verteld heeft waar u last van heeft, wordt samen gekeken naar uw lichaamshouding en manier van bewegen in uw dagelijkse activiteiten. Wat gebeurt er als u zit, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren? Er wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar het hele lichaam. Aan de hand van wat ik hierbij constateer, wordt er een behandelplan opgesteld en met u besproken.
Wanneer u akkoord gaat met het behandelplan, start de behandeling. Tijdens de sessies met de oefentherapeut krijgt u tips over waar u op kunt letten in uw dagelijkse activiteiten. Soms krijgt u daarbij ondersteunende oefeningen om thuis te doen. Op deze manier leert u stap voor stap om van uw ongezonde beweeggewoonten steeds meer gezonde beweeggewoonten te maken.

Aanvullende informatie

Een consult duurt een half uur.

Ons telefoonnummer voor oefentherapie is: 
06-30673039.

Afspraken die -bij verhindering- niet binnen 24 uur van te voren afgezegd zijn, worden helaas doorberekend. U kunt de factuur dan niet declareren bij uw zorgverzekeraar.

Scroll naar boven